Bak installasjonen står Morten Minothi Kristiansen og Ulrik Ibsen Thorsrud.
"Den elektriske tannlegestolen" er en interaktiv konsertinstallasjon, sentrert rundt en modifisert 50-talls tannlegestol. Prosjektet hadde premiere under Ultimafestivalen i 2021.
Tannlegestolen har transducere og høyttalere montert i sete og rygg. Man setter seg i stolen, og får en bølgeblikkplate påmontert 6 høyttalerelementer lagt over overkropp og ben. Over stolen henger en lyddusj. Man
er nå klar for konsert.
Opplevelsen er taktil, overraskende og umiddelbar, og utforsker musikkens fysiske egenskaper. Publikum får en nær, omsluttende og fysisk opplevelse av lyden når høyttalerne er så tett på kroppen, og fordi alle høyttalerne kan styres individuelt, kan vi skape både musikalske og fysiske forløp som utfyller og forsterker hverandre. Det dynamiske og taktile spennet er stort, og spenner fra en lett kiling/hvisking til filleristing/roping.
Musikalsk drar prosjektet veksler på støymusikk, EA, ambient og impro. Musikken fremføres live, og spilles på et trøorgel ombygget til midikontroller som gir mulighet for lydgenerering, avspilling av samples, høyttaler-routing og miksing. Det visuelle uttrykket er også en viktig del av opplevelsen, og skaper assosiasjoner til både Reodor Felgen, Jean Tinguely, Mad Max og “bakgårdskirurgi” - tenk tannhjul, spaker, brytere, bølgeblikk og et virvar av ledninger. Det er teatralsk, mystisk, skummelt og spennende - med kaskader av soniske og taktile overraskelser.
Ideen til installasjonen ble til som en reaksjon på smittevern og koronatiltak: hvordan kan man lage et konsept som ivaretar alle retningslinjer og pålegg? Svaret ble å spille for én og én publikummer.
Dette prosjektet er begynnelsen på et lenge planlagt samarbeid mellom Kristiansen og Thorsrud. Vi ønsker å utvikle en rekke lydskulpturer og installasjoner som bygger på og kompletterer hverandre, både tematisk og teknologisk. Dette er første installasjon ut, og det foreligger flere ideer og skisser for det videre arbeidet. Det endelige målet er å ha en utstilling med alle prosjektene samlet. Dette ligger selvfølgelig flere år frem i tid.